الکتروموتورهای سبز

در حال حاضر مصرف جهانی انرژی به شدت در حال افزایش است. این خطر واقعی وجود دارد که در مدت زمان نسبتاً کوتاهی تمام منابع طبیعی زمین و محیط زیست از بین برود. اساساً، دو راه برای کند کردن این گرایش­های برگشت ناپذیر وجود دارد: بهره­برداری بیشتر و شدیدتر از منابع انرژی تجدیدپذیر و افزایش بازده در استفاده از انرژی. موتورهای الکتریکی در صنایع صنعتی 35 تا 40 درصد از انرژی الکتریکی تولید شده در سراسر جهان را مصرف می­کنند. مجموعه موتورهای الکتریکی مهمترین نوع بار در صنعت هستند که تقریباً 70 درصد برق صنعتی را تشکیل می­دهند. در بخش سوم (ساختمان­های غیر مسکونی)، اگرچه چندان مهم نیست، موتورهای الکتریکی حدود یک سوم برق مصرفی را مصرف می­کنند. نمونه­هایی از کاربردهای صنعتی عبارتند از: پمپ، فن، سنگ­شکن، تسمه نقاله، آسیاب، ماشین­های گریز از مرکز، پرس، آسانسور، تجهیزات بسته­بندی، استفاده گسترده از آنها است. امروزه موتورهای الکتریکی پربازده می­توانند منجربه کاهش چشمگیر مصرف انرژی و همچنین کاهش اثرات زیست محیطی شوند.

از سال 1995، موتورهای پربازده سهم فزاینده­ای از بازار جهانی را به دست آوردند. با کمک چارچوبی از استانداردهای بین­المللی که موتورها (IE1 تا IE4) را با توجه به بازدهی انرژی آنها (IE-code) به چهار دسته IE1 (موتور استاندارد)، IE2 (موتور با بازدهی بالا)، IE3 (موتور با بازدهی عالی) و IE4 (موتور با بازدهی بسیار عالی) و مطابق با استاندارد ملی ایران 30-3772 این رده­بندی بازدهی به گروه A،B،C،D نام­گذاری شده است، طبقه­بندی می­کند.

این استانداردها به طور گسترده­ای پذیرفته شده­اند و یک چارچوب فنی مشترک را تشکیل می­دهند که سیاست­های ملی را با هدف افزایش جذب موتورهای پربازده پایه­گذاری می­کند. آنها اساس حداقل استانداردهای عملکرد انرژی (MEPS) را که در حال حاضر در اکثر اقتصادهای پیشرفته و بسیاری از کشورهای در حال توسعه در حال اجرا هستند، تشکیل می­دهند و امکان مقایسه عملکرد محصول و معیارسنجی در مناطق مختلف را فراهم می­آورند. به این ترتیب، این استانداردها الگویی را ارائه می­دهند که چگونه استانداردسازی بین­المللی می­تواند سیاست­های محصول را تشویق کند که شرایط ملی را در نظر می­گیرند اما برای افزایش تجارت جهانی به اندازه کافی همسو هستند.

با بررسی الکتروموتورهای موجود در صنایع مختلف میزان صرفه­جویی انرژی ممکن با بکارگیری الکتروموتورهای پربازده، مشاهده گردید صنایعی نظیر صنایع غذایی، صنایع شن و ماسه، نساجی، فولاد و نیروگاه که دارای الکتروموتورهایی با محدوده توانی 1/1 تا 110 کیلووات هستند، می­توان مقدار قابل توجهی انرژی را در طول یک سال ذخیره­سازی نمود. به عنوان مثال الکتروموتورهای 75 کیلووات به وفور در صنایع ایران مانند صنایع غذایی، کاشی و سرامیک، معادن شن و ماسه و... در کاربردهای فن، پمپ و نوارنقاله مورد استفاده قرار می­گیرد و ساعات کارکرد بالایی نیز در طول یک سال دارند. جایگزینی یک الکتروموتور معیوب استاندارد 75 کیلوواتی که به طور متوسط حدود 4500 ساعت در سال در کاربرد پمپ در یک نیروگاه برق کار می­کند، با یک الکتروموتور IE2، به اندازه 7/3 مگاوات­ساعت در سال صرفه­جویی در مصرف انرژی خواهد داشت. یا الکتروموتورهای 22 کیلووات که در کاربردهای فن، پمپ و نوارنقاله در صنایع مختلف بخصوص صنایع غذایی مورد استفاده قرار می­گیرد و ساعات کارکرد بالایی (متوسط حدود 6000 ساعت) نیز در طول یکسال دارند، در صورت جایگزینی با یک الکتروموتور IE3، 6/3 مگاوات­ساعت صرفه­جویی انرژی به دنبال خواهد داشت.

از آنجا که وظیفه ما انتقال یک محیط زیست پاک به نسل بعدی است، شرکت موتوژن با نیم قرن تجربه در تولید الکتروموتورهای صنعتی و خانگی با هدف کاهش مصرف انرژی با معرفی برند الکتروموتورهای سبز (تکنولوژی دوستدار محیط زیست) در خط مقدم مسائل زیست محیطی باقی خواهد ماند و تلاش خود را برای رسیدن به محیط زیست زیبا ادامه خواهد داد.